• ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
  • Facebook
  • Facebook
  • Twitter
  • You Tube
Φωτεινή Καλιακάτσου-Χηνιάδη

Λαπαροσκόπηση

Η Λαπαροσκοπική Χειρουργική ασχολείται και με την Γυναικολογία αλλά και με την υπογονιμότητα.


Στη μεν υπογονιμότητα έχουμε να κάνουμε κυρίως με ινομυώματα και ενδομητρίωση. Στην πρώτη περίπτωση, έχουμε να βγάλουμε αυτά τα οποία ενοχλούν το ενδομήτριο και ενοχλούν την εμφύτευση του εμβρύου στη μήτρα, για παράδειγμα μετά την εξωσωματική. Στην δεύτερη περίπτωση - τη θεραπεία της - στο βαθμό που αυτή επηρεάζει το όλο περιβάλλον μέσα στο οποίο αναπτύσσονται τα ωάρια και έτσι επηρεάζουν ουσιαστικά και τα ποσοστά της επιτυχίας μας.


Όσον αφορά την Γυναικολογία, η γκάμα είναι τεράστια. Ξεκινάει από ινομυώματα, τα οποία προκαλούν αιμορραγίες, ενδομητρίωση στην περίπτωση που αυτή προκαλεί πόνο ή έχουμε ενδομητριωσικές κύστες στις ωοθήκες. Επίσης έχουμε την έκτοπη εγκυμοσύνη όπου αφαιρούμε σάλπιγγες και άλλες μη παθολογικές ή ακόμα και κακοήθης νόσους οι οποίες απαιτούν είτε να αφαιρέσουμε ωοθήκες είτε ακόμα και ολόκληρη υστερεκτομή.


Προσπαθούμε να διαγνώσουμε με τον καλύτερο τρόπο και έγκαιρα, αν έχουμε να κάνουμε με κακοήθεια. Ουσιαστικά στην κακοήθεια έχουμε πάρα πολλούς περιοριστικούς παράγοντες στην εφαρμογή Λαπαροσκοπικής Χειρουργικής. Επίσης σε περίπτωση πολύ μεγάλων ινομυωμάτων, τα οποία μπορεί να έχουν μέγεθος μέχρι και 20 ή 30 εκατοστά, προτιμούμε τις ανοιχτές μεθόδους γιατί είναι πολύ πιο γρήγορες και πολύ περισσότερο ασφαλείς για την γυναίκα.


Αυτή τη στιγμή έχουμε αναπτύξει αρκετά τη ρομποτική χειρουργική η οποία είναι πάρα πολύ καλή για την ασθενή αλλά και επίσης πάρα πολύ βολική για τον γιατρό γιατί έχουμε κινήσεις σε τρία επίπεδα του χώρου. Αυτό που περιμένουμε στο μέλλον είναι να μπορέσουμε να κάνουμε ρομποτική χειρουργική και πάρα πολύ καλή λαπαροσκοπική χειρουργική ίσως μέσα από μία μόνο τρύπα στον αφαλό και όχι τέσσερις τρύπες, όπως ισχύει τώρα.