• ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
  • Facebook
  • Facebook
  • Twitter
  • You Tube
Φωτεινή Καλιακάτσου-Χηνιάδη

Κολποσκόπηση

Τί είναι η κολποσκόπηση;

Η κολποσκόπηση είναι μια εξέταση που εστιάζει κυρίως στον τράχηλο της μήτρας και έχει ως αντικείμενο τον εντοπισμό αλλοιώσεων από καρκινικά κύτταρα στην περιοχή που ενδέχεται να εξελιχθούν μελλοντικά σε καρκίνο του τραχήλου. Μέσω της εξέτασης αυτής μπορεί να ανιχνευτεί επίσης η ύπαρξη κονδυλωμάτων ή τραχηλικών πολυπόδων. Μετά την εξέταση ο γιατρός θα αποφασίσει εάν πρέπει ή όχι να γίνει θεραπεία.


Πότε πρέπει να γίνεται;

Ο έλεγχος του τραχήλου με Τεστ Παπ είναι ζωτικής σημασίας για την υγεία της κάθε γυναίκας. Σε περίπτωση που παρατηρηθούν ύποπτα κύτταρα κατά τον έλεγχο αυτό, η κολποσκόπηση συχνά είναι απαραίτητη για την περεταίρω εξέταση. Έτσι, η κολποσκόπηση ακολουθείται μετά από τον εντοπισμό παθολογικών αλλοιώσεων κατά το τεστ Παπανικολάου ή σε περίπτωση που το τεστ HPV DNA εμφανίσει ύποπτα στελέχη. Επιπλέον, η εξέταση αυτή είναι απαραίτητη σε περίπτωση ορατών βλαβών του τραχήλου, του κόλπου ή του αιδοίου, αλλά και για τον έλεγχο σε γυναίκες με ιστορικό καρκίνου του τραχήλου.


Πώς πραγματοποιείται η διαδικασία;

Πρόκειται για μια ανώδυνη εξέταση που διαρκεί 10-15 λεπτά. Το κολποσκόπιο, ένα μικροσκόπιο με φακό, τοποθετείται στο άνοιγμα του κόλπου και μεγεθύνει την εικόνα. Για τον σκοπό της εξέτασης χρησιμοποιείται διάλυμα οξικού οξέος και διάλυμα ιωδίου. Με την χρήση των διαλυμάτων αντιδρούν οι παθολογικές περιοχές και γίνεται ορατή στον γιατρό η θέση και το μέγεθος της βλάβης. Σε περίπτωση εντοπισμού περιοχής που χρήζει περαιτέρω εξέτασης, ο γιατρός θα πάρει δείγμα για βιοψία. Η βιοψία λαμβάνεται χωρίς αναισθησία, καθώς η διαδικασία είναι ανώδυνη.


Πριν την εξέταση

Θα χρειαστεί να διακόψετε τη χρήση ταμπόν, κολπικών κρεμών και φαρμάκων 1-2 μέρες πριν την εξέταση. Αποφύγετε να προγραμματίσετε την εξέταση για τις ημέρες που έχετε περίοδο, ειδικά αν έχετε έντονη αιμορραγία.


Αναφορικά με τα αποτελέσματα της εξέτασης

Για τα αποτελέσματα της εξέτασης θα ενημερωθείτε αμέσως. Σε περίπτωση που χρειαστεί να γίνει βιοψία τα αποτελέσματα θα σας δοθούν 15 μέρες αργότερα. Τα αποτελέσματα της κολποσκόπησης ενδέχεται να είναι φυσιολογικά, όπου συστήνεται η απλή παρακολούθηση του τραχήλου ή μη φυσιολογικά, όπου θα ακολουθήσει θεραπεία για την αφαίρεση των ανώμαλων κυττάρων.


Ποια είναι η προτεινόμενη θεραπεία;

Σε περίπτωση εντοπισμού προκαρκινικών ή καρκινικών κυττάρων στον τράχηλο, ο γιατρός θα σας προτείνει την κατάλληλη θεραπεία για την περίπτωση σας. Συχνή θεραπεία που εφαρμόζεται είναι η κωνοειδής εκτομή με αγκύλη διαθερμίας (LLETZ). Σε ορισμένες περιπτώσεις συνίσταται η απλή παρακολούθηση.


Μη διστάσετε να επικοινωνήσετε με τον εξειδικευμένο Γυναικολόγο Δρ. Χηνιάδη προκειμένου να κλείσετε το ραντεβού σας για μια έγκαιρη εξέταση και διάγνωση.