• ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
  • Facebook
  • Facebook
  • Twitter
  • You Tube
Φωτεινή Καλιακάτσου-Χηνιάδη

Φυσικός Κύκλος

Ως φυσικός κύκλος χαρακτηρίζεται η μέθοδος εξωσωματικής γονιμοποίησης κατά την οποία δεν χορηγούνται φάρμακα για τη διέγερση των ωοθηκών και ακολουθείται μια πιο φυσική διαδικασία. Αντί για τη χορήγηση ορμονών, παρακολουθείται η φυσική ωρίμανση του ωαρίου. Το ωάριο συλλέγεται, γονιμοποιείται στο εργαστήριο και, εφόσον το έμβρυο που θα προκύψει είναι καλής ποιότητας, καταψύχεται ή πραγματοποιείται η εμβρυομεταφορά. Ο φυσικός κύκλος εξωσωματικής γονιμοποίησης είναι μια ασφαλής μέθοδος που δίνει τη δυνατότητα στο ζευγάρι να προσπαθήσει πολλές φορές μέχρι να πετύχει το στόχο του.


Ο φυσικός κύκλος στην εξωσωματική


Ο φυσικός κύκλος χρησιμοποιούνταν ως μέθοδος ήδη από το 1978, οπότε ήρθε στον κόσμο το πρώτο παιδί με εξωσωματική γονιμοποίηση. Αν και το ξεκίνημα της εξωσωματικής έγινε με φυσικό κύκλο χωρίς διέγερση των ωοθηκών, η θεραπεία της υπογονιμότητας έχει πλέον αντικατασταθεί σε μεγάλο βαθμό από την εξωσωματική γονιμοποίηση με τη χρήση φαρμάκων. Με το πέρασμα του χρόνου, ανακαλύφθηκαν νέες μέθοδοι εξωσωματικής που αποδείχθηκαν περισσότερο αποτελεσματικές και ασφαλείς.


Φυσικός Κύκλος: Πλεονεκτήματα


Ανεξάρτητα με τις νέες μεθόδους εξωσωματικής που υπάρχουν, ο φυσικός κύκλος χρησιμοποιείται μέχρι σήμερα. Και αυτό γιατί, ο φυσικός κύκλος εξωσωματικής γονιμοποίησης έχει αρκετά πλεονεκτήματα, αφού σχετίζεται με:

  • Σχεδόν μηδενικό ποσοστό πολλαπλής κύησης
  • Μηδενικό κίνδυνο του συνδρόμου υπερδιέγερσης των ωοθηκών
  • Χαμηλό κόστος ανά φυσικό κύκλο

Παράλληλα, αποτελεί μια λιγότερο χρονοβόρα θεραπεία, λιγότερο απαιτητική σωματικά και συναισθηματικά για το ζευγάρι.


Ο φυσικός κύκλος είναι πάντοτε αποτελεσματικός;


Η αποτελεσματικότητα του φυσικού κύκλου εξωσωματικής γονιμοποίησης παρεμποδίζεται από τα υψηλά ποσοστά ακύρωσης, λόγω της πρόωρης ωρίμανσης των ωαρίων. Είναι, επίσης, πιθανό τα ωοθυλάκια να μην περιέχουν ωάριο.

Σε 20 επιλεγμένες μελέτες με συνολικά 1800 φυσικούς κύκλους, τα αποτελέσματα ήταν: 819 εμβρυομεταφορές (45,5% ανά κύκλο) και 129 εγκυμοσύνες (7,2% ανά κύκλο και 15,8% ανά εμβρυομεταφορά). Τα αποτελέσματα αυτά δεν είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικά, αλλά πρέπει να ληφθεί υπόψιν το ποιες είναι οι κατάλληλες υποψήφιες για θεραπεία με φυσικό κύκλο.


Ποιες γυναίκες είναι υποψήφιες;


Ο φυσικός κύκλος επιλέγεται από τις γυναίκες που:

  • Δεν παράγουν ωάρια με τη διέγερση των ωοθηκών – πτωχές απαντήτριες
  • Σε σπάνιες περιπτώσεις όπου δεν επιτρέπεται να πάρουν γοναδοτροπίνες για ιατρικούς λόγους
  • Επιλέγουν για προσωπικούς λόγους (π.χ. θρησκευτικούς) να μην πάρουν φάρμακα και να μην παραχθούν πολλά ωάρια


Φυσικός κύκλος εξωσωματικής γονιμοποίησης: Είναι μια βιώσιμη επιλογή θεραπείας;


Σε ένα φυσικό κύκλο, αναπτύσσεται συνήθως μόνο ένα ωοθυλάκιο με ένα αυγό στο εσωτερικό του. Ο φυσικός κύκλος εξωσωματικής γονιμοποίησης είναι η αναρρόφηση του ωαρίου αυτού χωρίς τη χρήση φαρμάκων για τη διέγερση της ωοθήκης. Οι ασθενείς παρακολουθούνται με υπερήχους και γίνεται ωοληψία . Εάν η ωοληψία είναι επιτυχής, το ωάριο γονιμοποιείται και μεταφέρεται στη μήτρα.

Κάποια από τα σημαντικότερα οφέλη είναι η χρήση λιγότερων φαρμάκων και το χαμηλότερο κόστος ανά κύκλο. Σε ορισμένες περιπτώσεις, υπάρχει λιγότερη παρακολούθηση με υπερήχους και εξετάσεις αίματος από ό,τι στον κλασσικό κύκλο εξωσωματικής. Επιπλέον, χρησιμοποιούνται οι ίδιες τεχνικές διαδικασίες για την ωοληψία, τη γονιμοποίηση και την εμβρυομεταφορά , αλλά μόνο για το ένα αυγό ή έμβρυο.


Φυσικός Κύκλος: Μειονεκτήματα


Η εξωσωματική γονιμοποίηση σε φυσικό κύκλο παρουσιάζει κάποια σημαντικά μειονεκτήματα που έχουν συμβάλει στο να περιοριστεί η χρήση της. Για παράδειγμα:

  • Σε περίπου 20% των περιπτώσεων, δεν ανακτάται ωάριο.
  • Ένα επιπλέον 20% των κύκλων δεν παράγει κανένα έμβρυο και δεν καταλήγει σε εμβρυομεταφορά.
  • Το ποσοστό εγκυμοσύνης που προκύπτει μετά τη μεταφορά κυμαίνεται στο 2-25%, ανάλογα με την ηλικία.

  • Σαφώς, ένα ζευγάρι που προσπαθεί να αποκτήσει οικογένεια με εξωσωματική σε φυσικό κύκλο έχει μικρότερες πιθανότητες επιτυχούς εγκυμοσύνης σε σύγκριση με ένα ζευγάρι που ακολουθεί τον κανονικό κύκλο εξωσωματικής.


    Ο Γυναικολόγος Αναπαραγωγής Χάρης Χηνιάδης εξειδικεύεται στην Εξωσωματική Γονιμοποίηση. Ο ιατρός και η ομάδα του έχουν αντιμετωπίσει απαιτητικές περιπτώσεις, βοηθώντας τα ζευγάρια να πραγματοποιήσουν το όνειρό τους. Προγραμματίστε το δικό σας διαγνωστικό ραντεβού, ώστε να αναζητήσετε από κοινού τη μέθοδο εξωσωματικής γονιμοποίησης που είναι καταλληλότερη για εσάς.